Mooie materialen met unieke eigenschappen. Daar werken wij mee. En met die unieke materialen kan Balkonfabriek oplossingen realiseren in uitdagende ontwerpen en premium architectuur. We nemen u mee in de technische details van onze balkonvloeren, verankering en balustrades.

Balustrades

De balustrades zijn beeldbepalend. Juist daarom bieden we oneindig veel opties in het ontwerp ervan. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor het materiaal dat gebruikt wordt. Stalen en aluminium lamelbalustrades, geperforeerde platen met een maatwerk art punch afbeelding, glas met zeefdruk, gebogen, recht: ga zo maar door. Balkonfabriek realiseert een custom made balustrade, maar natuurlijk kunt u ook kiezen voor een bestaand ontwerp. De productie en assemblage van de balkons met balustrades verzorgen we helemaal zelf. Balkonfabriek garandeert veiligheid: de balustrade voldoet aan de bouwnormen en regelgeving.

De balkonplaten

Gewicht is bepalend voor de realiseerbaarheid van balkons in renovatie en transformatie. Naast de esthetische kwaliteit geeft gebruik van ultra-hogesterktebeton, afgekort UHSB, de mogelijkheid om – ondanks dat het beton is – een lichtgewicht oplossing te bieden. Beton is duurzaam en geeft de mogelijkheid om alle gewenste profileringen en instortvoorzieningen, voor bijvoorbeeld de balustrades, te realiseren. Wordt een bestaand betonnen balkon van een gebouw verwijderd? Een balkonplaat van ultrahogesterktebeton kan, met hetzelfde gewicht, tot twee keer (!) zo groot zijn. Deze unieke kwaliteit biedt kansen voor het verduurzamen van het bestaande vastgoed.

UHSB wordt ook wel high performance concrete genoemd. Het beton bestaat uit een mengsel CRC i2® (Compact Reinforced Concrete): een complexe mix van cementbinder, microsilica en staalvezels. Dit mengsel is een doorontwikkeling van de oudste en meest gedocumenteerde high performance concrete op de markt. De eerste generatie CRC werd al in 1986 bedacht door ingenieurs van Aalborg Portland. Het unieke betonmengsel kent inmiddels geen geheimen meer voor Balkonfabriek. Het CRC i2® betonmengsel is erg buigzaam, waardoor het wapeningsstaal veel effectiever ingezet kan worden. Balkonfabriek werkt met een combinatie van RVS staalvezels en traditionele wapening.

Een flexibele basis

Een van de meest geliefde eigenschappen van beton is de vormvrijheid van het materiaal. En niet alleen de vorm, ook de kleur en de textuur zijn naar smaak in te vullen. Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden. Met de minimalistische, extreem dunne balkons (een dikte van slechts 60 mm!) en grote uitkragingen voegt Balkonfabriek esthetisch waarde toe. Er ontstaat een eigentijds en strak beeld met premium uitstraling. De buitenruimte, en daarmee het woonplezier, wordt vergroot – soms zelfs verdubbeld!

Extreem duurzaam

High performance concrete is niet alleen extreem sterk, maar ook extreem duurzaam en onderhoudsarm. Ten opzichte van traditioneel beton is de oppervlaktedichtheid veel hoger. Daardoor dringt vocht en vuil niet binnen. De dekking op de wapening wordt sterk gereduceerd waardoor de betonelementen superslank kunnen worden gedimensioneerd. En dat bespaart weer materiaal en gewicht. De balkonplaten hebben een levensduur van +100 jaar. 

Verankeringen

Veel minder zichtbaar, maar bedacht vanuit heel veel technische kennis en kunde: de bevestiging en verankering van onze balkons. In renovatie- en transformatieprojecten geeft de bestaande constructie ons de uitdaging om balkons met bepaalde afmetingen en uitvoeringen te realiseren op gebouwen die daar eigenlijk niet geschikt en ontworpen voor zijn. Dit zijn de projecten waar ons hart sneller van gaat kloppen, waar we echt toegevoegde waarde bieden. We hebben gespecialiseerde kennis over verankeringen en bevestiging principes die we inzetten om voor uw project een passende oplossing te bedenken.

Bijvoorbeeld: renovatie of transformatie van woongebouwen uit de jaren ’60 en ’70. De vloeren – vaak een baksteenachtige constructie –van deze gebouwen (b)lijken niet geschikt voor balkons. De oplossing? Die heeft Balkonfabriek gevonden in het koudebrugvrij aanbrengen van een verdiepingshoge stalen kolom ter plaatse van de bouwmuur. Met ingelijmde ankerstaven koppelen we deze kolom, op het knooppunt van de vloer en de bouwmuur, met onze verankeringen aan het achterliggende casco. Aan deze stalen kolom, die kan worden opgenomen in het buitenblad, worden de balkons achteraf gemonteerd.

Deze techniek die zich heeft bewezen voor renovatie en transformatie. Ons streven? Een oplossing vinden waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van de bestaande constructie. Een gecombineerde bevestiging van balkons met schoorstangen of balkons met unieke verankeringprincipes? Wij lopen er zeker niet voor weg! Ook hier hebben wij heel veel ervaring die we graag inzetten om van een nieuw project een succes te maken. Daag ons uit!

Balkonfabriek gebruikt bij voorkeur de Isokorf® technologie. Dit biedt de beste thermische onderbrekingen tegen warmteverlies en voorkomt nadelige effecten van koudebruggen bij uitkragende bouwdelen. Door gebruik te maken van nieuwe technologie streeft Balkonfabriek naar de hoogst haalbare thermische isolatie. Daarmee houdt de gebruiker zijn energierekening laag en zijn woning droog, hygiënisch en comfortabel.

Hopelijk hebben we u met alle details over onze balkonvloeren, verankering en balustrades overtuigd: technisch zijn de uitdagingen voor prefab en steigerloze balkonoplossingen overwonnen. Rest Balkonfabriek om – samen met u – tot een strakke planning te komen. Lees hier meer over onze aanpak.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.